Sitruunapiiras

Takana on erittäin tehokas viikko tai puolitoista. Uusi keittiö on vihdoin valmis! The dream kitchen! Monet kauhistuisivat remontteja yleensä, mutta tämä on ollut kaiken arvoista. Hommia on tehty yötä myöden omien töiden ohella ja uni on takuulla maistunut jokaisen päivän päätteeksi. Kokonaisuudessaan remppa meni yllättävän sujuvasti. Kaikki tavarat tuotiin sovitusti perille ja kaikki asentajat hoitivat hommansa moitteettomasti hyvään tahtiin. Jos jotain negatiivista pitäisi tästä rulijanssista etsiä, niin se on takuulla einesten syöminen. Yritin kyllä valmistaa pari ruokaa jääkaappiin ja pakkaseen, mutta jouduimme siitäkin huolimatta piipahtamaan kaupan eineshyllyllä tämän tästä. Minkäs teet kun ainoa ruuanlaittoväline on mikro! Viimeisinä päivinä mua etoi jo valmiiksi pelkkä ajatus kauppareissusta, koska tiesin, että kaikki "oikeat" ruuat on jätettävä kauppaan. Nyt ollaan kuitenkin voiton puolella. Kaiken päätteeksi saunottiin eräänä iltana ja kilisteltiin saunajuomia kaikki kolme. Poikani sanoin "Me selvittiin siitä!".

Olen ollut aivan liekeissä uuden keittotason ja uunin kanssa. Vaatii suurta malttia testata kaikkea ajatuksen kanssa. Valitsin keittiööni induktiotason ja höyryuunin. Edellinen versio oli perinteinen yhdistelmäliesi valurautalevyineen, joten opettelemista todellakin riittää. Päätinkin hankkia vihon, johon teen merkintöjä ruokien onnistumisesta erilaisilla menetelmillä. Tekisi mieli kokeilla kaikkia toimintoja heti paikalla. Tajusin vasta eilen illalla, että keittotason levyissäkin on suuria eroja ja mahdollisuuksia toiminnan kannalta. Tässähän ihan häkeltyy hyvässä mielessä.

Rakastan sitruunan ja limen makua. Mieleni teki kovasti yhtä piirakkaa, jota mieheni valmisti edellisellä uunilla. Muistaakseni hän löysi reseptin kotikokkien sivuilta, mistä se kirjoitettiin talteen. Tällä kerralla moni elementti oli toisin. Munat olivat huoneenlämpöisiä, käytössä oli uusi vatkain ja uuni. Tulos oli aivan taivaallinen!


Lemon curd pie



Pohja:
2 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
0,75 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g voisulaa

Täyte:
2 dl vettä
1,25 dl sokeria
4 rkl sitruunamehua (itse mehustin 2 keskikokoista luomusitruunaa)
1 tl sitruunan kuorta raastettuna (raastoin yhden sitruunan kuoret)
2 kananmunaa
2 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
25 g voita

voita ja korppujauhoja vuokaa varten

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää varovasti munasokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Paista 175 asteessa (kiertoilmalla 155 astetta) uunin keskitasossa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Mittaa kattilaan kaikki muut paitsi voi. Sekoita tasaiseksi. Keitä vatkaten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja vatkaa voi seokseen. Kaada seos tasaisesti hieman jäähtyneen piirakan päälle (ei valu). Hyydytä hetki jääkaapissa (jos maltat).



Kommentit