Melonisalaatti. Kanaa ja kasvisbulgur. Vadelmainen suklaamoussekakku.

Olipas jännittävä lätkämatsi! Mistäköhän se johtuu, että maaottelutunnelmat vievät helposti minutkin mennessään? Tästä juhlahumusta päästäänkin itse asiaan eli juhlaruokaan. Nykyään sitä tekee mieli juhlia kaikkea mahdollista. Toisin sanoen tarvitaan hyvä tekosyy, että saisi vähän suunnitella ja testata uutta menyytä.

Tällä kertaa äitienpäivä oli oiva tekosyy herkutteluun. Keittiön nurkassa sijaitseva hyllykkö pursuaa keittokirjoja, mutta siitäkin huolimatta aloin taas googlettaa sopivaa menyytä äitienpäivään liittyen. Ja lopulta löysin sopivan raikkaan kokonaisuuden Kotilieden sivuilta, joten ei kun kauppalistaa kirjoittamaan ja äitienpäivänä sitten toteutuspuolen kimppuun.
Minun valintani olivat: Kevyt melonisalaatti, Kananpojanfileet ja kasvisbulgur sekä Vadelmainen suklaamoussekakku.



Kevyt melonisalaatti



Melonisalaattiin valitsin kaupan valikoimasta galia-melonin, joka oli minulle uusi tuttavuus. Kaupassa minulla ei ollut hajuakaan, mistä tietäisin oikean kypsyysasteen. Koitin muka puristella pallukoita toisten mulkoillessa ei niin hyvällä-katseella. Onni oli myötä ja sunnuntaina olin iloinen siitä. Salaateiksi koriini pääsivät makea frisee-salaatti ja jääsalaatti. En ole pahemmin käyttänyt uunin grillivastuksia, mutta ne toimivat moitteettomasti eikä leivinpaperikaan kärtsännyt pahemmin. Paahdoin pinjansiemenet samalla leivinpaperilla, joten niihinkin jäi kiva parmankinkkuinen makuvivahde. Yrttiöljyn kanssa tuli mokattua pahemman kerran. Nappasin ajatuksissani aiemmassa tilanteessa käyttämäni rypsiöljyn hyllyltä ja tajusin lorautuksen jälkeen, että pieleen meni. Uusiksikaan ei voinut ottaa, koska yrtit olivat jo kipossa ja öljyn peitossa. Ensi kerralla koitan (jälleen kerran) olla malttavaisempi ohjetta lukiessani. Ilman yrttiöljyä kaiken yhdistelmä maistui aivan ihanalta! Todella raikasta ja samalla makeansuolaista alkupalaa.


Kananpoikaa ja kasvisbulgursalaatti


En tiedä saako Harissatahnaa ihan valmiinakin, mutta onnistuin löytämään Santa Marian sivuilta ohjeen sen valmistamiseen. Maustekaappini on sen verran pullollaan kaikenmoista purnukkaa ja pussia, ettei juuri mitään tarvinnut hankkia uutena mausteena erikseen. Tahnan valmistin jo edellisenä päivänä jääkaappiin muhimaan.
Muutaman ainesosan muutin/vaihdoin toiseen minkä mistäkin syystä johtuen. Viipaleiden sijasta paahdettavista kasviksista muotoitui suunnilleen saman kokoisia kuutioita ihan vaan syömistä helpottaakseni. Kasvisliemenä sorruin käyttämään Knorrin valmiista kuutiosta lantrattavaa versiota, mutta bulgur maistui erinomaiselta siitä huolimatta. Paseerattu tomaatti sekä tomaattimurska vaihtui kaapista löytyvään kokonaisiin kuorittuihin tomaatteihin. Jos totta puhutaan, niin olisi tehnyt mieli tehdä tomaattikastike ihan tuoreista tomaateista, mutta pöydällä olleet kaverit olivat aivan liian raakoja moiseen koitokseen. Salottisipulikin unohtui listasta huolimatta kauppaan, joten punasipuli sai luvan kelvata.
Pääruoka onnistui kuitenkin mukavasti. Lopputulos oli erittäin maukas ja sopivasti tulisenmausteinen.


Vadelmainen suklaamoussekakku


Kakun tekeminen olikin sitten haaste. Jostain syystä kakut eivät halua onnistua täydellisesti juuri koskaan minun keittiössäni. Yritin olla tällä kertaa erittäin tarkka määrien ja kaiken muunkin kanssa. Kuten kuvasta näkyy, niin yhden munan kakkupohjasta ei juuri ole tietoa. Pohja jäi olemattoman paksuiseksi jo uunista tultuaan eikä tilannetta parantanut kostutuskaan.
Mousset onnistuivat suht hyvin. Kaveri antoi jälkikäteen vinkin suklaan suhteen, että sulatuksen jälkeen siihen kannattaa lisätä himpsu kermaa, jolloin suklaa ei ilmeisesti kiinteytyisi niin suuriksi paloiksi jääkaappivaiheessa. No eihän ne palat pahoja olleet, mutta ehkä tasaisempi koostumus olisi ollut enemmän mieleeni. Vadelmamoussesta onnistui juuri haluamallani tavalla. Mikä raikkaus!
Sitten hyytymispuoleen. Kuten aina, aloitin tämänkin kakun tekemisen hiukan liian myöhäisessä vaiheessa. Itse kakku hyytyi riittävästi, mutta ohjeen mukainen kiille pysyi hädin tuskin yhdessä osoitteessa. Kuulemma liivate toimisi tässä hommassa tehokkaammin kuin hyytelösokeri.
Kokonaisuus toimi suussa erittäin kivasti. Olen aika huono syömään makeita herkkuja, mutta kodista löytyneet namihiiret eivät turhia kursailleet suklaamoussenkaan kanssa.

Loppujen lopuksi tämä oli oikein maukas kokonaisuus kaikin puolin. Sääkin helli meitä äitienpäivänä lämpöisellä auringonpaisteella ja saimme nauttia aterian viineineen terassilla istuskellen. Olen siinä onnellisessa asemassa, että kodissani asustaa yllättävän reipas lapsukainen, joka uskaltaa kokeilla uusiakin ruokia. Mies taas syö lähes kaikki, mitä lautaselle on laitettu. Se oli kyllä mukava päivä!

Kommentit