Lihamureke Eva Ljungrenin tapaan

Tänä aamuna päästiin nauttimaan yhteisestä aamupalahetkestä. Siinä jutellessa tulin kysyneeksi, että mitäs päiväruokaa tänään tehtäisiin. Lihamureketta ja muussia ei ole kuulemma ollut aikoihin. Sitä sitten!


Ostin viimeisestä kirjakaupan alesta keittokirjan (Eva Ljungren: Kodin kultainen keittokirja), jota en ole vielä päässyt kokeilemaan. Tai oikeastaan en ole oikein päässyt sinuiksi kirjan kanssa, koska siinä ei ole yhdestäkään ruoasta kuvaa. Se on muutenkin vähän erilainen kirja, koska vasemmasta sarakkeesta löytyvät ainekset ja määrät sitä mukaa, kun niitä tarvitaan. Oikeassa sarakkeessa kerrotaan kunkin aineksen kohdalla, mitä sille pitäisi tehdä. Aika hyvä idea silloin, jos on vasta alkanut tutustua ruuanlaiton nikseihin.


Tästä opuksesta löysin ohjeen lihamurekkeeseen (tai lihapulliin), jonka ainekset näyttivät niin mielenkiintoisilta, että sitä oli ihan pakko testata. Ja täytyy sanoa, että siitä tuli todella maukasta! Muksukin antoi hyvät pisteet. Mitäs muita herkkuja kirja on mahtanut syödä?


Lihamureke Eva Ljungrenin tapaan


Mureke matkalla uuniin



1 pala näkkileipää (käytin Vaasan 100% ruisnäkkäriä)
½ dl maitoa
500 g jauhelihaa (30% sikaa, 70% nautaa ja meillä valmiiksi pakatuista vain Snellman käy)
1 iso sipuli
2 keitettyä perunaa
1 muna
10 maustepippuria
10 mustapippuria
2 tl merisuolaa
1½ dl kivennäisvettä


Murenna näkkäri maitoon. Lisää jauheliha, sekoita tasaiseksi ja anna turvota 15 minuuttia. Hienonna sipuli. Raasta perunat. Hienonna mausteet huhmaressa. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile mukavaksi murekepötköksi voideltuun uunivuokaan. Paista mureketta noin 1 tunti 200 asteessa. Anna vetäytyä muutaman minuutin ajan. Mutustele vaikka muussin kanssa.


p.s. Voinokareet jäivät ikävästi yli vuuan voitelusta. Onneksi niille löytyi hyvä paikka pötkön päältä!

Kommentit