Mustikkakukko eli rättänä

Syksy on vaarallista aikaa. Riehaannun joka kerta kaiken maailman marjoista, joita tekisi mieli jemmata pakkaseen talven varalle. Viime syksyn seurauksena pikku pakastimeni on edelleen mustikoista turvoksissa eikä sinne juuri muuta mahdukaan. Päätin vähän googletella, mitä mustikoista voisi tehdä, koska aina tulee tehtyä sitä samaa piirakkaa tai syötyä niitä kohmeisina jogurtin kanssa. Löysinkin Valion sivuilta kivan ohjeen kokeiltavaksi. Kaiken lisäksi sivulla kerrottiin myös, että kyseessä on suomalainen perinneruoka, rättänä. Tuli muuten herkkua. Kokeile ihmeessä!


Mustikkakukko



Pohja ja kansi:
200 g voita
3/4 dl sokeria
3 1/4 dl ruisjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 dl (400 g) pakastemustikoita
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Kermavaahtoa kaveriksi

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää yhdistetyt kuivat aineet. Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele se uunivuuan (halk. 18-20 cm) pohjalle ja reunoille 3-4 sentin korkeudelle. Taputtele lopputäyte kanneksi leivinpaperille ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Sulata mustikoita mikrossa hetken ajan. Lisää sokeri ja perunajauhot. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan. Asettele kansi päälle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. (Käytin kiertoilmaa 175 astetta saman ajan)

Tarjoa lämpimänä kermavaahdon kanssa. Olisi varmaan aika hyvää vaniljakastikkeenkin kanssa.

Kommentit

  1. Anonyymi9.8.12

    Kokeiltu on ja tehty useita Janakkalan Karjalaisten ruokapitoihin, missä ne olivat menestys.
    Niin olivat herkullisia, että niitä on pyydetty jälkeenpäinkin tekemään.
    Suosittelen.
    Vanhan ajan reseptit ovat mutkattomia toteuttaa ja maultaan.
    RH

    VastaaPoista

Lähetä kommentti