Selailin sivuja. Eikö Italialaisten mestarien keittokirjasta löydy pizzareseptiä? Löytyihän se.
Kirjan loppupuolella kerrotaan katuruoasta, maahanmuutosta ja niihin liittyvistä ruokatottumusten muutoksista. Tässä kappaleessa kerrotaan myös pizzan alkuperästä. Italiassa on monenlaisia katuruokia riippuen maanosasta, mutta pizza on silti niistä tunnetuin. Entisajan pizza oli kuulemma ohut taikina, jonka avulla leipurit testasivat uunin lämpötilaa. Ajan myötä sen päälle alettiin lisätä tomaattia. 1889 Raffaele Esposito valmisti pizzan, jonka täytteenä oli tomaattia, basilikaa ja mozzarellaa. Italian värit kuningatar Margheritalle.
Minua kiinnosti lähinnä pohjan koostumus ja valmistus. Kiviuunia ei tietenkään ole käytössä, mutta pizzakivi on jo tilauksessa. Oman uunin pizzatoiminto ja nupit kaakkoon riittivät tähän hätään. Ja täytteet oman maun mukaan tälläkin kertaa.
500 g tavallisia jauhoja (käytin durumjauhoja), plus ylimääräistä sirotteluun
10 g suolaa
10 g tuoretta hiivaa
325 ml haaleaa vettä
jonkin verran kuivattuja leivänmuruja paistinalustalle (jätin pois)
Tomaattikastike
300 g säilöttyjä luumutomaatteja
suolaa ja pippuria
4 rkl extraneitsytoliiviöljyä
Laita jauhot ja suola isoon kulhoon. Liuota hiiva haaleaan veteen. Tee jauhojen keskelle kolo ja kaada hiivavesi siihen. Sekoita jauhot hiljalleen veden joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on liian tarttuvaa. Pyöritä taikina palloksi ja jätä se kohoamaan 5 minuutiksi pyyhkeen alle. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia. Taikinasta tulee kaksi isoa (35-40 cm) tai neljä lautasen kokoista pizzaa. Jaa taikina tarvittaviin osiin. Vaivaa pallosia vielä muutama minuutti. Ripottele jauhoja puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja laita taikinapallot sen päälle. Peitä pallot hieman kostealla pyyhkeellä. Anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Ripottele hieman jauhoja leivonta-alustalle. Paina pallo kevyesti litteämmäksi ja levitä se käsin ympyräksi. Pohjaosa saa olla melko ohut. Älä anna repeytyä. Jätä reuna hieman korkeammaksi. Pidä loput taikinapallot ennen käyttöä liinan alla kuivumisen estämiseksi.
Laita tomaatit kulhoon ja murskaa tomaatit haarukalla. Mausta ja sekoita kunnolla. Levitä kastiketta ohuelti pizzapohjan päälle (ei liikaa, ettei tule vetistä). Täytä mielitäytteilläsi. Lämmitä pelti uunissa ja siirrä pizza leivinpaperin avulla pellille. Paista pizzaa uunissa 250 asteessa 7 minuuttia (tai pari minuuttia enemmän, jos haluat rapean).
Kirjan loppupuolella kerrotaan katuruoasta, maahanmuutosta ja niihin liittyvistä ruokatottumusten muutoksista. Tässä kappaleessa kerrotaan myös pizzan alkuperästä. Italiassa on monenlaisia katuruokia riippuen maanosasta, mutta pizza on silti niistä tunnetuin. Entisajan pizza oli kuulemma ohut taikina, jonka avulla leipurit testasivat uunin lämpötilaa. Ajan myötä sen päälle alettiin lisätä tomaattia. 1889 Raffaele Esposito valmisti pizzan, jonka täytteenä oli tomaattia, basilikaa ja mozzarellaa. Italian värit kuningatar Margheritalle.
Minua kiinnosti lähinnä pohjan koostumus ja valmistus. Kiviuunia ei tietenkään ole käytössä, mutta pizzakivi on jo tilauksessa. Oman uunin pizzatoiminto ja nupit kaakkoon riittivät tähän hätään. Ja täytteet oman maun mukaan tälläkin kertaa.
Napolilainen pizzapohja
500 g tavallisia jauhoja (käytin durumjauhoja), plus ylimääräistä sirotteluun
10 g suolaa
10 g tuoretta hiivaa
325 ml haaleaa vettä
jonkin verran kuivattuja leivänmuruja paistinalustalle (jätin pois)
Tomaattikastike
300 g säilöttyjä luumutomaatteja
suolaa ja pippuria
4 rkl extraneitsytoliiviöljyä
Laita jauhot ja suola isoon kulhoon. Liuota hiiva haaleaan veteen. Tee jauhojen keskelle kolo ja kaada hiivavesi siihen. Sekoita jauhot hiljalleen veden joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja, jos taikina on liian tarttuvaa. Pyöritä taikina palloksi ja jätä se kohoamaan 5 minuutiksi pyyhkeen alle. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia. Taikinasta tulee kaksi isoa (35-40 cm) tai neljä lautasen kokoista pizzaa. Jaa taikina tarvittaviin osiin. Vaivaa pallosia vielä muutama minuutti. Ripottele jauhoja puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja laita taikinapallot sen päälle. Peitä pallot hieman kostealla pyyhkeellä. Anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Ripottele hieman jauhoja leivonta-alustalle. Paina pallo kevyesti litteämmäksi ja levitä se käsin ympyräksi. Pohjaosa saa olla melko ohut. Älä anna repeytyä. Jätä reuna hieman korkeammaksi. Pidä loput taikinapallot ennen käyttöä liinan alla kuivumisen estämiseksi.
Laita tomaatit kulhoon ja murskaa tomaatit haarukalla. Mausta ja sekoita kunnolla. Levitä kastiketta ohuelti pizzapohjan päälle (ei liikaa, ettei tule vetistä). Täytä mielitäytteilläsi. Lämmitä pelti uunissa ja siirrä pizza leivinpaperin avulla pellille. Paista pizzaa uunissa 250 asteessa 7 minuuttia (tai pari minuuttia enemmän, jos haluat rapean).
Varmaan tosi hyvää... -Mami
VastaaPoista