On marraskuun toinen sunnuntai ja isänpäivä. Meillä ei varsinaisesti vietetä omaa isänpäivää, mutta ainahan on mukavaa olla jokin syy herkuttelulle. Oma viikonloppuni kuluu työn merkeissä, samoin miehen. Sitä suuremmallakin syyllä teki mieli valmistaa hyvää ruokaa kotiin ja evääksi.
Eräällä lounastauolla joku totesi syövänsä muutaman päivän eväitä vähän niinkuin rangaistuksena siitä, että ruokalaan oli mennyt niin paljon rahaa. Se jotenkin särähti korvaan. Ruoan syöminen, lounastauko, rangaistus?! Häh! Tuo ajatus se rangaistus on. Mikä on mukavampaa kuin hetken lounastauko työn tohinasta, kun tietää, että masun täytteeksi saa jotain kunnollista ja herkullista sapuskaa.
Olen yleensä lounastanut työpaikan ruokalassa, mutta yhtenä päivänä tuli mitta täyteen. Ruokalassamme tehdään mittavaa remonttia, joten valmistustilat ovat tällä hetkellä aika suppeat. Se on ikävä kyllä vaikuttanut negatiivisesti tarjottavaan ruokaan. Kun ruuan nimi kertoo yhtä ja koostumus suussa ei kerro oikein mistään, ruokalassa käynti vaihtui eväisiin. Onhan siinä ollut totuttelemista, mutta itsestähän se on kiinni. Samaan syssyyn palautettiin ruotu kaupassa käymiseen ja kotijääkaapin sisältöön.
Viikon ruokalistan suunnitteleminen kannattaa kaikin puolin. Tulee syötyä monipuolisemmin ja saa kokkailla uusia ruokia. Rahaa säästyy, kun kaupassa ei joudu ravaamaan alvariinsa. Koriin eksyy nimittäin usein "ylimääräisiäkin" ostoksia, mutta kun kerää kauppakassiin viikon ruuat, niin eipä tee mieli ottaa mitään ekstraa kannettavaksi. Evääksi saa kunnon ruokaa ilman, että samaa ruokaa tarvitsee mussuttaa päivätolkulla. Hermot kiittävät, kun kaupassa ei tarvi joka päivä pähkäillä, että mitä ihmettä tänään syötäisiin.
Tulipas tuohon liirumlaarumia. Bäk tu herkkuihin. Yhteishyvän ja pirkan yhteistyö sujui kuin tanssi. Kinkkutäytteisiä uuniperunoita ruuaksi ja mangoista porkkanapiirakkaa jälkkäriksi. Maistuivat yhtä hyviltä kotona ja työn lomassa. Leppoisaa isänpäivää!
6 isohkoa uuniperunaa (Rosamunda toimi hyvin)
2 pientä sipulia
2 rkl öljyä
250 g Kotasavun kinkkusuikaleita
suolaa, pippuria
chilirouhetta maun mukaan
2 prk smetanaa
(2 rkl sinappia)
maukasta juustoa raasteena (esim. kunnon cheddaria)
(1 punainen paprika)
1 ruukku ruohosipulia
Pese perunat. Pistele perunoihin muutamia reikiä haarukalla. Kääri jokainen peruna omaan folioon. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 1,5 tuntia tai kunnes perunat ovat riittävän kypsiä.
Hienonna sipulit. Kuullota sipulia öljyssä pannulla hetken ajan. Lisää kinkkusuikaleet. Paista hetki. Lisää mausteet.
Halkaise kypsät perunat pituussuunnassa. Koverra sisukset kulhoon niin, että kuoriin jää noin ½ sentin kerros perunaa. Hienonna peruna haarukalla. Lisää sipulikinkkuseos, smetana, juustoraaste ja ruohosipuli. Sekoita seos tasaiseksi. Täytä perunankuoret reilulla täytemäärällä. Voit ripotella juustoa vielä täytteen päälle. Laita täytetyt perunat uuniin ottamaan pintaa noin varttiksi.
350 g (4-6) porkkanaa hienona raasteena
150 g voita
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
200 g Viola mangotuorejuustoa
1 dl tomusokeria
(100 g Pirkka havaijilaista hedelmäsekoitusta)
Kuori ja raasta porkkanat. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää sula voi ja porkkanaraaste varovasti vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne varovasti taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. 30 cm). Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi kuorrutukseksi. Levitä piirakan päälle. Jos käytät hedelmiä, pilko ne ensin pienemmäksi muruksi ja ripottele sitten piirakan päälle.
Kuinkas sitten kävikään
Alkuperäinen perunaohje on tietty vain neljälle, mutta on ajan- ja energiantuhlausta tehdä vain pikkusatsia. Siksi tuplasin ohjeen. Kinkkuakin on hieman enemmän. Sinapin ja paprikan unohdin kokonaan, siksi ne ovat sulkeissa. Ruohosipulia olisi pitänyt olla vain koristeena, mutta silppusin koko nipun sörsselin sekaan. Juustoa piti olla 2 dl eli tuplana neljä. Itselleni riitti vähempikin ja raastoin lopun miedon cheddar-palan täytteeseen enkä ripotellut mitään perunoiden päälle. Tämä sapuska sieti hyvin uudelleen lämmittämistäkin. Hyvä eväs siis.
Jossain vaiheessa joka paikassa oli aina tarjolla joko mokkapaloja tai porkkanakakkua. En ole tehnyt kumpaakaan vuosiin. Uudessa pirkan ruokalehdessä oli kuitenkin kivalta kuulostava ohje. Mausteista tuli äkkiseltään enemmän mieleen joulu, mutta raikas mangojuusto antoi kivan säväyksen. Itse en tietenkään malttanut odottaa riittävästi piirakan jäähtymistä, mikä näkyy kuvassakin. Itse jätin kuivahedelmätkin väliin, mutta hyvää se silti oli. Syödään pois vain! Joku rohmu näyttää jo käyneen vuualla...
Eräällä lounastauolla joku totesi syövänsä muutaman päivän eväitä vähän niinkuin rangaistuksena siitä, että ruokalaan oli mennyt niin paljon rahaa. Se jotenkin särähti korvaan. Ruoan syöminen, lounastauko, rangaistus?! Häh! Tuo ajatus se rangaistus on. Mikä on mukavampaa kuin hetken lounastauko työn tohinasta, kun tietää, että masun täytteeksi saa jotain kunnollista ja herkullista sapuskaa.
Olen yleensä lounastanut työpaikan ruokalassa, mutta yhtenä päivänä tuli mitta täyteen. Ruokalassamme tehdään mittavaa remonttia, joten valmistustilat ovat tällä hetkellä aika suppeat. Se on ikävä kyllä vaikuttanut negatiivisesti tarjottavaan ruokaan. Kun ruuan nimi kertoo yhtä ja koostumus suussa ei kerro oikein mistään, ruokalassa käynti vaihtui eväisiin. Onhan siinä ollut totuttelemista, mutta itsestähän se on kiinni. Samaan syssyyn palautettiin ruotu kaupassa käymiseen ja kotijääkaapin sisältöön.
Viikon ruokalistan suunnitteleminen kannattaa kaikin puolin. Tulee syötyä monipuolisemmin ja saa kokkailla uusia ruokia. Rahaa säästyy, kun kaupassa ei joudu ravaamaan alvariinsa. Koriin eksyy nimittäin usein "ylimääräisiäkin" ostoksia, mutta kun kerää kauppakassiin viikon ruuat, niin eipä tee mieli ottaa mitään ekstraa kannettavaksi. Evääksi saa kunnon ruokaa ilman, että samaa ruokaa tarvitsee mussuttaa päivätolkulla. Hermot kiittävät, kun kaupassa ei tarvi joka päivä pähkäillä, että mitä ihmettä tänään syötäisiin.
Tulipas tuohon liirumlaarumia. Bäk tu herkkuihin. Yhteishyvän ja pirkan yhteistyö sujui kuin tanssi. Kinkkutäytteisiä uuniperunoita ruuaksi ja mangoista porkkanapiirakkaa jälkkäriksi. Maistuivat yhtä hyviltä kotona ja työn lomassa. Leppoisaa isänpäivää!
Kinkkutäytteiset uuniperunat
6 isohkoa uuniperunaa (Rosamunda toimi hyvin)
2 pientä sipulia
2 rkl öljyä
250 g Kotasavun kinkkusuikaleita
suolaa, pippuria
chilirouhetta maun mukaan
2 prk smetanaa
(2 rkl sinappia)
maukasta juustoa raasteena (esim. kunnon cheddaria)
(1 punainen paprika)
1 ruukku ruohosipulia
Pese perunat. Pistele perunoihin muutamia reikiä haarukalla. Kääri jokainen peruna omaan folioon. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 1,5 tuntia tai kunnes perunat ovat riittävän kypsiä.
Hienonna sipulit. Kuullota sipulia öljyssä pannulla hetken ajan. Lisää kinkkusuikaleet. Paista hetki. Lisää mausteet.
Halkaise kypsät perunat pituussuunnassa. Koverra sisukset kulhoon niin, että kuoriin jää noin ½ sentin kerros perunaa. Hienonna peruna haarukalla. Lisää sipulikinkkuseos, smetana, juustoraaste ja ruohosipuli. Sekoita seos tasaiseksi. Täytä perunankuoret reilulla täytemäärällä. Voit ripotella juustoa vielä täytteen päälle. Laita täytetyt perunat uuniin ottamaan pintaa noin varttiksi.
Mangoinen porkkanapiirakka
350 g (4-6) porkkanaa hienona raasteena
150 g voita
3 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
200 g Viola mangotuorejuustoa
1 dl tomusokeria
(100 g Pirkka havaijilaista hedelmäsekoitusta)
Kuori ja raasta porkkanat. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää sula voi ja porkkanaraaste varovasti vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne varovasti taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. 30 cm). Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi kuorrutukseksi. Levitä piirakan päälle. Jos käytät hedelmiä, pilko ne ensin pienemmäksi muruksi ja ripottele sitten piirakan päälle.
Kuinkas sitten kävikään
Alkuperäinen perunaohje on tietty vain neljälle, mutta on ajan- ja energiantuhlausta tehdä vain pikkusatsia. Siksi tuplasin ohjeen. Kinkkuakin on hieman enemmän. Sinapin ja paprikan unohdin kokonaan, siksi ne ovat sulkeissa. Ruohosipulia olisi pitänyt olla vain koristeena, mutta silppusin koko nipun sörsselin sekaan. Juustoa piti olla 2 dl eli tuplana neljä. Itselleni riitti vähempikin ja raastoin lopun miedon cheddar-palan täytteeseen enkä ripotellut mitään perunoiden päälle. Tämä sapuska sieti hyvin uudelleen lämmittämistäkin. Hyvä eväs siis.
Jossain vaiheessa joka paikassa oli aina tarjolla joko mokkapaloja tai porkkanakakkua. En ole tehnyt kumpaakaan vuosiin. Uudessa pirkan ruokalehdessä oli kuitenkin kivalta kuulostava ohje. Mausteista tuli äkkiseltään enemmän mieleen joulu, mutta raikas mangojuusto antoi kivan säväyksen. Itse en tietenkään malttanut odottaa riittävästi piirakan jäähtymistä, mikä näkyy kuvassakin. Itse jätin kuivahedelmätkin väliin, mutta hyvää se silti oli. Syödään pois vain! Joku rohmu näyttää jo käyneen vuualla...
Kommentit
Lähetä kommentti