Kuuluuko ruokapöydässä itkeä? No ei kai kuuluisi, mutta kaukana se ei ollut. Niin palkitseva oli ruokailuhetki aamun hääräilyn jälkeen. Onnistuneen ruuan lisäksi olimme kerrankin koko poppoo saman pöydän ääressä herkuttelemassa. Meidän perheessämme yhteiset viikonloppuvapaat ovat harvinaisuus. Kaksi tekee vuorotyötä ja varhaisteini seilaa joka toinen viikonloppu muissa maisemissa.
Silloin kun moinen harvinaisuus osuu kohdalle, niin se pitää ehdottomasti hyödyntää. Mikä sopisi tilanteeseen paremmin kuin kunnon hampurilaisen testaaminen. Eikä minkä tahansa hampurilaisen vaan äskettäin ilmestyneen Jenni Häyrisen Katukeittiön hampparin (sämpylä+pihvi), minkä sain alkuviikolla. Oi, mikä loistava raamattu "roskaruoan" rakastajalle. Kirja on täynnä houkuttelevia, helposti toteutettavia reseptejä ilman kommervenkkejä. Näistä burgereista poikani antoi arvosanaksi 11, kun täydet oli kymppi. Pankaas kaverit kokeillen! Ensi kerralla harjoittelen vielä ketsupin, sinapin ja majoneesin tekoa. Niin ja kirjasta löytyy monia purilaisvaihtoehtoja monen muun herkun lisäksi.
Suuri kiitos sinulle, Jenni!
Hampurilainen
Sämpylät:
25 g tuorehiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna voiteluun
1 rkl vettä
unikonsiemeniä koristeluun (kaapissani oli seesaminsiemeniä)
Pihvit:
3 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
0,5 dl ranskankermaa tai kreikkalaista jogurttia
suolaa (käytin 0,5 tl)
pippuria
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, sekoita ja anna seistä 10 minuuttia. Lisää öljy, kananmuna ja sokeri. Lisää suola ja jauhot koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 5 minuuttia. Laita taikina öljyllä siveltyyn isoon kulhoon ja nostata 1,5 tuntia kostean leivinliinan alla. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Jaa taikina 8-10 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja litistä niitä vähän. Sekoita kananmunaan vesi ja sudi sämpylät. Koristele siemenillä. Paista 20-25 minuuttia.
Anna korppujauhojen turvota hetki jogurtissa. LIsää muut ainekset joukkoon huolellisesti liikaa vaivaamatta. Muotoile taikina pihveiksi (tein 7 kpl 80 g pihvejä). Paina keskelle kevyt kuoppa, sillä pihvi turpoaa keskeltä paistettaessa. Paista pannulla voissa 5-10 minuuttia tai kunnes pihvi on juuri kypsä.
Kuinkas sitten kävikään
Kuten olen aiemmin todennut, niin leipuria musta ei saa tekemälläkään. Haluja kyllä löytyy, kun hyviä syitä löytyy tarpeeksi. Siksi oli hirmu kiva yllätys, kun sämpylätaikina ja itse sämpylät onnistuivat yli odotusten. Vanha, uskollinen Kenwoodini hoiti vaivaamisen, kun ranteeni eivät sitä aina kestä. Nämä sämpylät eivät tosiaan ole mitään pullahöttöä. Onneksi.
Jauhelihapihvejä olen usein tehnyt ja tunkenut niihin milloin mitäkin. Ruiskorppujauhoja ja turkkilaista jogurttia oli kaapissa tällä kertaa. Loppujen lopuksi riittää, että pihveihin laitetaan mahdollisimman vähän, vaivataan vain aineiden sekotuksen verran ja paistetaan riittävän vähän aikaa. Eli kunnes ne ovat kypsiä, ei kuivia känttyjä. Pihvien on hyvä olla samanpaksuisia ja se pieni kolo pihvin keskellä on must. Minä rakastan grillattuja pihvejä, joten pistin Weberin kuumaksi. Grilli kannattaa esilämmittää 10-15 minuutin ajan. Meidän kaasugrillillä riittää sen jälkeen puoli tehoa (lämpöä taisi olla 250 astetta mittarin mukaan). 2 minuuttia toinen puoli ja minuutin kääntöpuoli. Sitten kannelliseen kippoon tai folioon pariksi minuutiksi. Pihveistä tuli supereita.
Kommentit
Lähetä kommentti