Pataleipä

Juuri nyt kodissamme leijuu ihana tuoreen leivän tuoksu. Ja se on harvinaista se. Tämä Hannan pataleipäresepti on kuulemma jo hitti, mutta en ole aiemmin rohjennut testata sitä. Eilen se tuli töissä puheeksi kollegan kanssa. Juttelu jäi kutkuttamaan mieltäni. Voisinko sittenkin onnistua? Tälläinen onneton leipuri? Kermansaven pata on kyllä kaapissa. Päätin antaa mahdollisuuden tällekin ja katsokaas tätä kaverit! Ihan oikean näköinen leipä. Niin helposti. Kuulemma kaikenmoisia jauhoja voisi käyttää. Kotikaapistani löytyi Sunnuntain rouhesämpyläjauhoja, joten sillä mentiin. Hetki pitää vielä malttaa, että leipä jäähtyy sen verran, että sitä voi leikata. Uijui!



Pataleipä




2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja (Minä käytin Sunnuntain rouhesämpyläjauhoja.)
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (+42 asteista)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita pikaisesti tasaiseksi. Älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Taittele nopeasti palloksi ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä puoleksi tunniksi. Laita kannellinen pata (n 3 l) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa puolisen tuntia. Ota pata pois uunista. Laita taikinapallo pataan ja kansi päälle. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 10-15 minuuttia. Parasta hieman lämpimänä.


Kuinkas sitten kävikään

Intoa oli niin paljon, että parikin juttua kävi tai ei käynyt. a) Maltti riitti vain vajaan kymmenen tunnin tekeytymiseen kulhossa. b) Pitäisi muistaa, että 225 asteinen pata tai sen kansi ovat kuumia. Kannattaa siis käyttää niitä katastrofikintaita eikä ottaa kannesta kiinni paljain käsin, kuten minä tein. Auts! c) Sitten tässä teko-ohjetta kirjoittaessa huomaan, että taikinapalloa piti kohottaa leivinliinan alla puoli tuntia. No, en kohottanut, vaan heitin pallon pataan samoin tein.

Leipä tosiaan irtosi padan pohjasta ilman raaputtamista. Mukava yllätys. Kaikista kommelluksista huolimatta leivästä tuli superhyvää! Parasta ikinä. Eli jos noi pari juttua muistaa tehdä ensi kerralla, niin leipä varmaankin vain paranee entisestään.

Ja mun pitää ehdottomasti tutustua paremmin Cebicin keittiössä-blogiin.

Kommentit