Vappuaaton delimunkit

Tänä vuonna vappua vietettiin asuntovaunulla. Pääsiäisen sää oli mahtava, mutta vappu sen sijaan todella kolea ja sateinen. Munkit olivat päässeet loppumaan joka paikasta. Onneksi olimme varautuneet siihen ja ostimme tekoaineet kaupasta. Ja mikäs sen mukavampaa kuin hääriä vaunun "keittiössä", kun katolle ropisee vesipisaroita. Näiden pikamunkkien kanssa ei kauaa nokka tuhissut. Ja kun pitää mielessään turvallisuusseikat paistorasvan kanssa touhutessa, niin kyllä se sujuu. Ei onnistuttu siis polttamaan vaunua maan tasalle. Delimunkkeja nämä olivat nimeltään. Tarkoittaako se, että niistä olisi pitänyt tehdä tosi pieniä? No me puolitettiin alla oleva taikinamäärä ja taidettiin tehdä vähän reilumpia palleroita. Munkit olivat niin kuohkeita ja meheviä, että hyvä kun ehdin saada mitään kuvaan. Ja voi miten lapsukaiset ilahtuivat niistä, vaikka sormien "mähmääntyminen" meinasikin vähän tuottaa tuskaa. Sellaista se on mukeloiden kanssa. Munkkeja mussuttaessa alettiin sitten suunnittelemaan kesän lomareittiä. Pitäähän karavaanarin päästä "teitä tukkimaan"!



Delimunkit





Taikina:
2 kananmunaa
½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
200 g Valio maustettua rahkaa sitruuna (myös valkosuklaa-lime oli hyvää)
½ dl Oivariini juoksevaa

Keittämiseen:
1 l rypsiöljyä

Pinnalle:
Hienoa sokeria


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.  Yhdistä kuivat aineet. Yhdistä rahka ja oivariini. Lisää molemmat seokset muna-sokerivaahtoon. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Jaa taikina ensin kolmeen ja sitten vielä kahdeksaan osaan (24 munkkia). Pyöritä pieniksi pulliksi jauhotetuilla käsillä. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun vaalea leipäpala ruskistuu 1-2 minuutissa. Varo öljyn ylikuumenemista. Älä jätä sitä valvomatta. Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä ympäri puolivälissä paistoaikaa (tarkkaile paistopinnan väriä). Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyöritä munkit kuumina sokerissa lautasella tai paperipussissa.

Kommentit