Herra Snellmanin palapaisti

Jos kevät on uudistumisen aikaa, niin syksy tuskin jää kakkoseksi samalla saralla. Se on vuodenaika, jolloin opistojen kurssit alkavat, ja muutenkin tekee mieli piristää itseään uusilla asioilla. Johtuuko se siitä, että päivät lyhenevät ja pimeys uhkaa ottaa valtaa. Ehkä sitä ajattelee selviävänsä paremmin, jos ajatukset on suunnattu vaikkapa uusiin harrastuksiin, jolloin ei ole aikaa pohtia pimeyttä sen enempää. Itse uskaltauduin aikuisbaletin alkeisiin (lapsuudenhaave) ja jatkan jo hyväksi todettua vesijumppaa. Vesijumppaporukan keski-ikä näytti olevan lähempänä eläkeikää, kun taas baletissa olinkin nuorten likkojen joukossa. Nelikymppisen kroppa ei ehkä taivu ihan niin helposti haluttuihin asentoihin kuin nuoremmalla tanssijalla, mutta pääasia on, että kaikki nauttivat liikkumisesta. Kaampaajalle annoin vapaat kädet ja leikkautin hiukseni ihan lyhyeksi. Ikuinen blondi muuntui ruskaan sopivaan sävyyn. Uudistumista kerrakseen.

Syksyllä herää myös kokkailuharrastukseni, kun ulkoilusäät eivät aina ole niin suotuisat, ja maltan majailla enemmän sisätiloissa. On siis aika herättää blogikin. Pimeinä iltoina mieleni tekee lämmittäviä keittoja ja tuhteja lihapatoja. Tämä Snellmanin palapaistipata on koko perheen suosikki. Se on siitä mukava liharuoka, että se valmistuu lähes itsestään (ajan kanssa) ja lisukkeeksi sopii niin pasta, peruna kuin riisikin. Mieheni mielestä oikea lisuke on riisi, pojan mielestä pasta ja oma valintani olisi peruna. Herkkua se on joka tapauksessa. Tämä resepti löytyy Snellmanin sivuilta ladattavasta reseptikirjasta. Oman palapaistipatani tein tuplamäärällä ihan siitä syystä, että kun pataa haudutetaan uunissa tuntitolkulla, niin sitä kannattaa tehdä kerralla reilumpi satsi.




Herra Snellmanin palapaisti

800 g naudan palapaistia kuutioina
4 rkl voita
loraus rypsiöljyä
2 isoa sipulia
4 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
1,5 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä

2 dl tomaattimurskaa
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
ripaus valkopippuria
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
(ripaus aromattia kypsennyksen jälkeen)


Kuori sipulit ja porkkanat. Pilko sipulit isoiksi lohkoiksi. Viipaloi porkkanat reiluiksi siivuiksi. Litistä valkosipulit esim. veitsenterällä. Ruskista liha voissa ja öljyssä. Kaada lihat pataan. Huuhtele pannu pienellä vesimäärällä ja kaada lihojen päälle. Lisää kaikki ainekset pataan lihojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Hauduta kannen alla uunissa miedolla lämmöllä (130-150 astetta) vähintään parin tunnin ajan tai kunnes lihat ovat mureita. Oma patani taisi muhia uunissa peräti 4-5 tuntia. Sen jälkeen pienensin mureat lihapalat pienemmiksi, ja maustoin aromatilla.

p.s. Kamerani ei selvästikään halunnut uudistuksia, joten jouduin nappaamaan kuvan puhelimella.

Kommentit