Ratatouille Jamien tapaan

Mä niin rakastan tätä ruokalajia. En kyllästy ratatouilleen koskaan. Olen tehnyt kyseistä kasvisruokaa monella eri reseptillä, mutta nyt taisi kolahtaa kaikkein parhaiten. Jamie ei pettänyt tälläkään kertaa. Reseptin ainesmäärät olisi voinut puolittaa, koska nyt ruokaa valmistui pienelle armeijalle (vaikka ohjeessa luvattiin sapuskaa neljälle). Tosin tämä herkku ei mielestäni kärsi, vaikka sitä säilöisi pari päivää jääkaapissa.






2 punasipulia
4 valkosipulin kynttä
2 munakoisoa
3 kesäkurpitsaa
3 punaista tai keltaista paprikaa
6 kypsää tomaattia
(½ ruukku basilikaa)
oliiviöljyä
muutama oksa timjamia
400 g kuorittuja luumutomaatteja lohkottuina
1 rkl balsamiviinietikkaa
½ sitruunan kuori raastettuna (tai mehu)
suolaa
mustapippuria
(cayennepippuria)

Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Kuutioi munakoisot ja kesäkurpitsat. Poista paprikoista siemenet, ja kuutioi ne. Lohko tomaatit isohkoiksi paloiksi. (Revi basilikan lehdet, ja jätä sivuun. Hienonna varret.)

Lämmitä isolla pannulla pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Paista munakoiso-, kesäkurpitsa- ja paprikakuutioita pannulla viitisen minuuttia, kunnes kuutiot ovat kullanvärisiä ja hieman pehmeitä, mutta eivät läpikypsiä. (Oma pannun tila loppui kesken, joten paistoin kasvikset erissä). Siirrä ne suureen vuokaan.

Lisää pannulle hieman öljyä. Kuullota sipuleita, (basilikan varsia) ja timjamin oksia miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneitä ja kullanvärisiä.

Lisää aiemmin paistetut kasvikset, tuoreet tomaatit, tölkkitomaatit ja balsamiviinietikka sipuleiden sekaan pannulle. Mausta suolalla, pippurilla. Peitä kannella ja hauduta puolisen tuntia, kunnes kastike tiivistyy ja siitä tulee hieman tahmeaa ja makeaa.

Lisää basilikan lehdet, sitruunan kuori tai mehu, lisää mausteita tarvittaessa.


Kuinkas sitten kävikään

Kuten aiemmin totesin, niin tämän reseptin määrät ovat tolkuttomat. Oman paistinpannun tila tuli vastaan heti alkuvaiheessa, joten lappasin kaikki isoon uunivuokaan. Basilika on sulkeissa, koska unohdin sen kauppaan. Jos totta puhutaan, niin mielestäni ratatouillen tärkeimmät kaverit ovat timjami ja cayennepippuri (ja tietty suola ja mustapippuri). Ehkä kokeilen jokin kerta basilikan kanssa. Kypsensin koko hoitoa uunissa 225 asteessa puolisen tuntia välillä sekoitellen. En ollut kokatessa tarpeeksi skarppina, ja mehustin tuon sitruunan. Hyvää tuli niinkin. Tai oikeastaan "best ever", kuten poikani joskus sanoo.

Kommentit