Borssikeitto raitajuuresta

Rakastan borssikeittoa. Reseptivariaatioita on netti pullollaan. Löysin yhden Maku-reseptin (Meilläkotona) , minkä ainekset tuntuivat houkuttelevilta. Vielä houkuttelevampia olivat raitajuuret, joihin törmäsin kauppareissulla. Sesonkiosaston juliste kertoi niiden olevan punajuurien serkkuja, maultaan hieman miedompia ja sisältä hauskan raidallisia. Uteliaisuus voitti.

Raitajuuria leikellessä tuli vähän syyllinen olo. Tai sellainen fiilis, että olen kuin pikkulapsi pahanteossa. Raaskiiko näin kauniista juureksesta tehdä borssikeittoa ollenkaan. Ei muuta kuin veitsi heilumaan, ainekset suikaleiksi ja kattilaan kuullottumaan. Mausteet ja lihaliemi kasvisten päälle. Kansi päälle ja puoli tuntia pientä porinaa. Kinkkukuutiot (olispa ollut pancettaa) ja punaviinietikka loppusilaukseksi.





Keiton poristessa tutkin raitajuuresta löytyviä tietoja vähän enemmän. En onnistunut löytämään englanninkielistä nimeä, mutta italiaksi se on chioggia. Paikkakunnan nimen mukaan, missä sitä on ensimmäistä kertaa kasvatettu jo 1840-luvulla. Tämä selvisi Satokausikalenteri-blogista. Jossain toisessa paikassa tuli vastaan tieto, että borssikeitto on alunperin Ukrainasta eikä suinkaan Venäjältä. Oi, miten paljon kaikkea uutta kivaa tietoa.





Kun keitto oli valmista lautaselle, niin olin hieman pettynyt. Kauniit värit olivat kadonneet keittäessä eikä liemi ollut lainkaan punaista. Värit hävisivät, raidat jäivät. Soppa oli siis melko valjun väristä. Mitään sanomatonta. Aistit tekivät tepposia, koska kyllähän sitä aina syö ensin silmillään. Nyt en tuntenut lainkaan houkutusta maistaa. Smetanaa sekaan ja lusikallinen suuhun. Maiskuttelua. Yllätyksekseni keitto olikin niin taivaallisen makuista, että meinasi taju lähteä. Mieto, hienostunut ja syksyinen punajuuren maku. Itse päädyin lopulta sekoittamaan smetanan kokonaan keiton sekaan juuri tuon pliisun ulkonäön vuoksi. Maku on silti aivan ihana! Kannattaa antaa sille mahdollisuus. Hyvää ja maukasta lokakuun alkua ystävät!






Borssikeitto raitajuuresta

500 g raitajuurta (tai punajuurta)
2 porkkanaa
250 g valkokaalia
1 punasipuli
2 rkl rypsiöljyä
10 dl lihalientä
1 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
300 g saunapalvikinkkua
1 rkl punaviinietikka
1 prk smetanaa

Kuori juurekset ja sipuli. Suikaloi kasvikset. Kuullota kasviksia öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja lihaliemi. Keitä noin puoli tuntia. Lisää kinkku ja punaviinietikka. Anna maustua hetki. Lisää annokseen nokare smetanaa (tai purkillinen koko keittoon). Nauti tuoreiden sämpylöiden kera.

Kommentit