Chatêau d'Amboise, Chatêau de Chenonseau ja ihania makuelämyksiä Vouvrayn kylässä

Eilinen päivä oli aivan mahtava! Ennusteen mukaan olisi pitänyt tulla sadekuuroja ja ukkostakin, mutta sää olikin aurinkoinen ja lämpömittari näytti edelleen +32 astetta. Aamiaisella nautittiin erilaisia tuoreita patonkeja, erikoisia hilloja, croissantteja, tuoremehua, tuoretta kahvia ja jogurttia. Orvokin terälehdistä tehty hillo maistui samettiselta suussa. Aamiaisen jälkeen oli tarkoitus piipahtaa kahdessa lähellä sijaitsevassa linnassa ja saimme mukaamme jopa retkieväät!




Ensimmäisen ajopäivän jälkeen ajaminen sujui sukkelasti muiden mukana. Pikkuinen Corsa on juuri sopiva kulkuväline tämän maan liikenteeseen. Ensimmäinen etappi oli Amboisen linna, jonka sisäänpääsy maksoi kympin per nassu. Ja näkemisen arvoinen oli tämäkin paikka. Eräällä jalustalla oli näytteillä haarniska ja kävi kyllä sääliksi, kun ajatteli, että joku on tuossakin varustuksessa juossut tälläkin helteellä. Miekkakin oli melkein meikäläisen pituinen! Linnan pihalla olleessa kappelissa oli Leonardo da Vincin hauta.
Linnakierroksen jälkeen alkoi kaivata huikopalaa. Me jämähdettiin heti ensimmäiseen ruokapaikkaan linnan kupeeseen. Plat du jour maksoi kahdeksan euroa ja se piti sisällään grillattua possua, vihreitä papuja, muussia ja ratatouillea. Mies empi taas ruokien suhteen, mutta minun kanssani ei aikailla. Pylly penkkiin ja syömään! Ja olipa mahtavaa huomata, että nähtävyyden vieressäkin voidaan tarjoilla "kunnon" ruokaa makuelämyksineen. Possupihvi oli ihanan mehukasta ja kastike maistui savupekonilta. Paikallinen valkoviini sopi erinomaisesti kaiken kanssa. Ei todellakaan mikään ripoff! Hyvä ranskalaiset! 

Da Vinci-puisto linnan kupeessa oli pienoinen pettymys. Pääsymaksu oli kuitenkin 13-19 euroa riippuen siitä, mitä halusi nähdä. Loppujen lopuksi kyseessä oli kuitenkin vain ulkoilmapuisto, jossa oli Da Vincin keksintöjä joko kokeiltavina malleina tai vain näytillä. Joten suhteellisen pikaisen kierroksen jälkeen jatkoimme matkaa seuraavaan linnaan.




Chatêau de Chenonceau  (yllä) oli melko lähellä ja todellakin käymisen arvoinen paikka sekin. Liput linnaan ja puutarhaan maksoi 10,50 €. Lisäksi olisi voinut valita vahakabinettia ja jotain muutakin.  Linnan pihalla oli kyllä piknikki kielletty, mutta löysimme retkievästauolle suojaisan paikan hieman sivummalta puun juurelta, jonka jälkeen oli mukavaa tutkia linnan sisustaa. Melkoinen linna se olikin!




Tarkoitus oli piipahtaa vielä Toursissakin, mutta päätimme olla reippaita ja olla ahnehtimatta liikaa. Altaaseen pulahtaminen ja pikku torkkujen ottaminen tuntui paljon paremmalta ajatukselta. Ennen sitä poikettiin paikalliseen viinikauppaan ja huomasin samalla saapuneen tekstiviestin. Saimme kutsun viinille majapaikkamme terassille ennen ruokailua! Kiva yllätys!

Jostain syystä juuri tänä ajankohtana majapaikassamme oli hyvä suomalaisedustus. Meillä kävikin tuuri, kun tutustuimme suomalaiseen perheeseen, jotka olivat olleet Ranskassa jo useaan otteeseen. Olimme nimittäin menossa samaan ravintolaan (Le Grand Vatel, Vouvray) syömään myöhemmin ja lopulta istuimme samassa pöydässä kaikki viisi! Ravintola osoittautui Michelin tähden paikaksi, mutta siitä huolimatta siellä oli rento tunnelma ja henkilökunta. Tuli sitten kokeiltua pidemmän kaavan illallinen (3,5 h) kaikessa rauhassa. Kokeiltua tuli myös ihana rillettes, hanhenmaksa hillokkeineen, jänistä sipulikastikkeen kera ja sitruunakohokas (liköörillä maustettuna). Seura oli loistavaa, tunnelma välitön ja ruoka superherkullista.  Alkuun tilattiin kuohuviiniä aperitiiviksi, makeaa valkoviiniä hanhenmaksan seuraksi, ruuan kanssa sopivaa punaviiniä, jälkiruuaksi kahvia ja talo tarjosi vielä ruuhkan pahoitteluna kuohuviiniä. Koko lysti tippeineen maksoi 40 eukkua per nuppi! Pöytä oli varattu majapaikastamme samana päivänä emäntämme puolesta. Ei taitaisi onnistua Suomessa!






p.s. Opaslehtisiä löytyy joka kohteeseen monella eri kielellä. Jostain kumman syystä suomenkieltä ei ollut vaihtoehtona missään kohteessa. Amboisen linnan lipunmyynnissä oleva poitsu lupasi, että "maybe next year"! :)

Kommentit