Mac and cheese, Vol. 1

Syksy on tullut. Sen ansiosta keittiön kaapit ovat vihdoinkin saaneet sisältö/järjestyspäivityksen. Kokkaus on huomattavasti mukavampaa puuhaa, kun tietää, "missä se pirun kippo ja mauste taas luuraa". Ja ainakin äidin kielenkäyttö paranee sen myötä hetkellisesti.


Syksyllä mieleni tekee uuniherkkuja ja yksi ehdoton suosikkini on juustomakarooni. Siitä tulee mieleen ihania muistoja Lontoon aupair-ajoilta. Reseptistä on varmasti yhtä monta versiota kuin tekijöitäkin. Oma suosikkireseptini löytyy ohuesta pizza- ja pastakirjasesta, jonka hankin Englanninmaalla majaillessani 19-vuotiaana. Siitä lähtien keittokirjoja onkin tarttunut matkaan joka kolkasta ja niillä on ihan ikioma hylly keittiön nurkassa. 
Tätä reseptiä voi keventää omilla valinnoillaan, mutta sanoisin Sikke Sumarin tapaan, että "käytä kunnon raaka-aineita ja tee vaikka harvemmin".



Macaroni Cheese






315 g makaroonia
125 g maukasta juustoa (esim. mature cheddar) raastettuna
75 g voita
45 g jauhoja
1 tl sinappijauhetta
600 ml maitoa
90 g maukasta juustoja (esim. mature cheddar)
mustapippuria myllystä

ripaus muskottia ja suolaa oman maun mukaan


Keitä pasta ohjeen mukaan. Sekoita makarooni ja juusto keskenään voideltuun uunivuokaan. Sulata voi pannussa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot. Kypsyttele minuutin verran. Ota pannu pois levyltä. Lisää maito aluksi hyvin pienissä erissä vispaten, jotta saat kastikkeesta tasaisen. Lämmitä kastike uudelleen ja kiehuttele 5-6 minuuttia, kunnes se sakenee. Lisää sekaan juusto ja mausteet. Kaada kastike pastan päälle ja paista 200 asteessa uunissa n. 25 minuuttia, kunnes pinta saa mukavan värin. Kirjassa sanotaan hauskasti, että kunnes se on kuumaa ja kuplivaa ja pinta on kultainen.

Kommentit