Giouvetsi, kreikkalainen lihapata orzo-pastalla

Joulu lähestyy ja kaiken krääsän mainostaminen ahdistaa. Joulumausteet sen sijaan eivät. Tosin niistä tulevat mieleeni matkat eri maihin ja herkulliset ruoat joulun sijaan. Kaneli on ihana mauste. Se muistuttaa minua kreikasta. Ja varsinkin giouvetsista, lihapadasta, jossa on riisin mallista orzo -pastaa. Siihen käytetään monesti lammasta, mutta nautakin käy hyvin. My greek dish -sivustolta löytyy aivan ihania ja toimivia reseptejä, aitoja Kreikan makuja. Tämä lihaisa ja riittoisa pataresepti on peräisin sieltä. Haudutus vie aikaa, mutta herkku on odottamisen arvoista.



Giouvetsi



1 kg naudan palapaistia
2 punasipulia
2-3 porkkanaa
1 1/4 dl oliiviöljyä
lasillinen punaviiniä
lasillinen vettä
1 tlk kuorittuja kokonaisia tomaatteja
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl sokeria
1 kanelitanko
suolaa ja mustapippuria
250 g orzo-pastaa
kefalotyri-raastetta tai fetajuustoa


Kuivaa lihat. Kuutioi lihat sopiviksi suupaloiksi. Hienonna sipulit ja porkkanat. Kuullota sipulia ja porkkanaa oliiviöljyssä pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan. Nosta sitten lämpöä ja lisää lihat sekaan. Ruskista lihat. Pienennä hieman lämpöä. Lisää viini ja vesi. Anna alkoholin haihtua. Lisää pienityt tomaatit, pyree ja mausteet. Lisää riittävästi suolaa ja pippuria oman maun mukaan. (Liemessä pitää olla riittävästi makua, koska lihat ja pasta kypsennetään loppuun samassa liemessä.) Hauduta lihoja pannulla kannen alla puolitoista tuntia, kunnes lihat alkavat olla mureita. Kaada lihat liemineen pataan, lisää pasta sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä kannellissa padassa 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita ja lisää loraus vettä tarvittaessa. Kypsennä vielä vartti. Raasta annoksiin juustoa tai murenna fetaa.

Kommentit