Barillan jauhelihalasagne

Eilisillan kauppareissu päättyi lopulta lihatiskillä piipahtamiseen. Silmääni osui naudan jauheliha, jossa luki Hattulan hereford. Se oli niin hyvän näköistä, että sitä oli ihan pakko saada. Ja sen seurauksena aloin pohtia, mikä ruoka saisi kunnian pitää sisällään tätä lihaa. Ensiksi tuli mieleen moussaka, mutta poika pistelee paremmin lasagnea, joten sitä sitten mieluummin.

Olen tehnyt lassea varmaan sata kertaa. Joka kerta siitä tulee erilaista riippuen jääkaapin sisällöstä. Tällä kertaa halusin kokeilla myös erilaisia lasagnelevyjä. Aika usein hyllystä tulee valittua se edullisin. Nyt investoin muutaman kymmenen sentin verran enemmän ja otin mukaani Barillan paketin. Päätin testata paketin kyljessä olevaa reseptiä, mistä tulikin hieman haasteellista, koska kielet olivat saksa ja ranska! Olen kyllä aikanaan lukenut molempia kieliä jonkin verran, mutta pientä arpomista siinä siltikin oli aineksia kerätessä (ja hauskaa, koska rakastan myös kieliä). Jouduin pinnistämään kaikkeni, jotta maltoin jättää valmistuksen seuraavaan päivään.

On pakko kertoa, että liha oli ihan eri luokkaa kuin kaasupakatut kaverinsa. Se maistui todella täyteläiseltä, mutta siitä ei jäänyt sellaista ällöttävää rasvanmakua suuhun. Myös lasagnelevyt painivat täysin eri sarjassa kuin ne, mitä yleensä ostan kaupasta (en osta enää). Levyt näyttävät ja tuntuvat aivan erilaisilta. Näppituntuma toi mieleen itsetehdyn tuorepastataikinan kuivattuna. Rakastan lasagnea (kuten miljoonaa muutakin pastaruokaa). Mieleiseni lasagne on mehevää ja kunnolla maustettua. Kastikkeiden makuun kannattaa panostaa riittävästi ennen uuniin laittamista, koska sen jälkeen on myöhäistä. 

Taas tuli todistettua se tosiasia, että ainesvalinnoilla voi vaikuttaa todella paljon kokonaisuuteen. Ja tuoreeltaan tämäkin ruoka on minusta parhaimmillaan. Tämän päivän lasagnesta tuli juuri sellaista, mitä minä rakastan. Hyvää naistenpäivää!


Barillan jauhelihalasagne



10 lasagnelevyä (omaan vuokaani 9 sopi kolmeen kerrokseen paremmin)

Jauhelihakastike:
4 rkl oliiviöljyä
400 g jauhelihaa
40 g keltasipulia (siis yksi pieni)
100 g porkkanaa
100 g selleriä
30 g tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa ja loraus vettä)
1 laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria

Bechamel-kastike:
9 dl maitoa (täysmaito antaa todella kermaisen maun)
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
suolaa
muskottia

80 g Parmigiano Reggianoa raastettuna

Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa selleristä päät pois. Silppua kaikki hienoksi. Helpointa on heittää isommat palat monitoimikoneeseen, joka tekee työn puolestasi muutamassa sekunnissa.
Kuumenna öljy pannussa. Pehmitä vihanneksia hetki, lisää sitten jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää vesi, tomaattipyre ja mausteet. Anna porista kohtalaisella lämmöllä 20 minuuttia ilman kantta (vähän kannenkin alla, jos käytät tomaattimurskaa). Tässä välissä voi raastaa vaikka juuston. Tarkista maku.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Tee valkokastike. Sulata voi (älä ruskista) riittävän isossa kasarissa ja lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi. Ota kasari pois levyltä. Lisää maitoa pieni loraus kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Tee näin, kunnes kaikki maito on kastikkeessa. Siirrä takaisin levylle ja keitä kastiketta muutama minuutti, kunnes se paksunee riittävästi. Sekoittele lastalla pohjaa myöten jatkuvasti, ettei se jämähdä kasarin pohjaan. Mausta ja tarkista maku.

Voitele suorakaiteen mallinen uunivuoka. Laita vuuan pohjalle pari kauhallista lihakastiketta ja valkokastiketta. Asettele lasagnelevyt. Lisää taas lihakastiketta, valkokastiketta (vähemmän) ja vajaa desi juustoraastetta. Jatka näin. Kaada loppu valkokastike päällimmäisten lasselevyjen päälle. Ripottele loput juustot kastikkeen päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 20 minuuttia (älä ylitä aikaa näiden lasselevyjen kanssa!). Anna lasagnen levätä folion alla huoneenlämmössä ennen syömistä vähintään 10 minuuttia. Raikas vihersalaatti on hyvä lisäke. Enjoy!

Kommentit