Kolmen paimenen majatalon Shepherd's pie

Tämä viikonloppu on tuntunut erittäin syksyiseltä. Vesisade ja auringonpaiste vuorottelevat eikä lämpömittarin lukema ylitä kymmentä astetta. Siis erinomainen aika keittiöviikonlopulle ja mehevälle syysruualle. Testiresepti löytyi Mondon Ruoka & Matka-lehdestä (1/2012). Lehdenlukija pääsee makumatkalle maailman ympäri, mutta minäpä löysin Viisikon eväät-jutusta englantilaisklassikon, Shepherd's pien. Perunalihapiiras parhaimmasta päästä. Ja painotus sanalla englantilaisklassikko.


Shepherd's pie



1-2 Sipulia
1 Valkosipulinkynsi
1-2 rkl Oliiviöljyä
400 g Lampaan- ja/tai naudanjauhelihaa
1 rkl Vehnäjauhoja
1 prk (400g) Tomaattimurskaa
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 rkl Ketsuppia
(1 rkl Anjovistahnaa)
1 tl Suolaa
Pippuria
Timjamia
1 Laakerinlehti
1-2 dl liha- tai kasvislientä
8-10 Jauhoista perunaa
2 dl Maitoa
50 g Voita
1 Keltuainen
1 dl Parmesaania raastettuna


Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä. Siirrä sivuun. Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon sipuli, jauhot, tomaattimurska ja mausteet. Lisää lihaliemi. Sekoita tasaiseksi ja anna hautua 45-60 minuuttia.
Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Hajota perunat perunasurvimella. Lämmitä maito. Lisää maito ja voi perunan joukkoon. Annan jäähtyä hetki. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada lihaseos voideltuun uunivuokaan. Levitä perunasose lihan päälle kanneksi. Paista piirasta 200 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea.


Kuinkas sitten kävikään

Hyvin kävi, mutta muutama sananen on silti parasta sanoa. Kuvasta näkee heti ohuen aikaansaannoksen. Se johtuu siitä, että halusin jakaa ainekset kahteen vuokaan. On siis täysin makukysymys haluaako paksun vai ohuen piiraan.
Tässä kirjoittaessa huomaan, että valkosipuli unohtui tyystin. Jauheliha oli mehevää Hattulan Herefordia. Tomaattimurskatetrassa taisi olla 500 g tavaraa. Anjovistahnan jätin suosiolla pois. Tarkkanokat tietävät, että anjovista on myös worcesterinkastikkeessa, mutta sen kanssa voin elää. Pippuria ja timjamia kannattaa laittaa oman maun mukaan. Timjami on melko voimakasta tavaraa ja sillä saa kyllä ruuan pilattua, joten kannattaa laittaa varovaisemmin, ellei ole tottunut kyseiseen yrttiin. Itse laitoin sitä teelusikallisen verran. Laakerinlehti on olennainen maun kannalta. Lihaliemenä käytin 2 dl vettä plus 1 lihaliemikuutio.
Perunat olivat Van Gogh-lajiketta. Pussissa oli kymmenen keskikokoista pottua. En omista kunnollista perunansurvinta, joten homma hoitui hienosti pallovispilällä. Kannattaa sekoittaa perunaseos pikaisesti tasaiseksi, että se jää kuohkeaksi. En siis turhia jäähdytellyt. Levitysvaiheessa meinasi vastus kärähtää, mutta maltti on valttia. Ei haittaa, vaikka piiras ei näytä kovin hienolta uuniin mennessä. Riittää, että saa suht tasaisen kannen tehtyä. Uunissa vierähtää noin puoli tuntia. Siinä ajassa voi hoitaa hommansa ja pinnasta tulee ihanan tasainen ja kaunis.
Parmesaani oli loppunut, joten käytin maukasta Cathedral City extra mature cheddar-juustoa sen tilalla. Toimii.

Kommentit