Lindströminpihvit, Haudutettu sipuli, Juustoperunavuoka

Ei. Kyseessä ei ole lukihäiriö tälläkään kertaa. Kysymys on tietty lindströminpihveistä. Kouluaikana ne olivat suurta herkkuani. Eikä omena putoa kauas puusta. Eräänä päivänä muksu tuli koulusta kotiin ja ilmoitti suureen ääneen syöneensä kolme lautasellista ruokaa. Ruokana oli ollut "niitä punaisia jauhelihapihvejä". Luulevat varmaan, ettei kotona tarjota sapuskaa ollenkaan. Vaikka ei parane pelleillä tuolla ajatuksella. Olen meinaan kuullut, että joissain perheissä se on todellisuutta. Kouluruoka saattaa olla lapsen ainoa lämmin ateria. Masentava juttu.

Yritin kerran aiemmin tehdä näitä pihvejä, mutta metsään meni. Purkkipunajuuret eivät maistuneet miltään ja värikin oli liian hailukka. Mukelo veteli pihvit ihan mukisematta, mutta kuittaili pilke silmäkulmassaan, että kyllä sä varmaan vielä opit tekemään näitä joskus seitsemänkymppisenä mummona. Just. Mistä lie oppinut suutaan soittamaan...

Tämän päiväinen kokeilu sujui huomattavasti paremmin. Päädyin testaamaan Hellapoliisin pihvireseptiä. Ja tein kuulkaas vielä perunavuokaakin kaveriksi. Sen reseptin löysin vuonna yksi ja kaksi ostamastani Herkkuja perunasta-vihkosesta. Takakannessa on näemmä viidentoista markan hintalappu. Meillä kuulemma syödään ihan liian vähän pottuloita. Saas nähdä, mikä on ipanan "tuomio" illalla.

 
Lindströminpihvit, haudutettua sipulia ja juusto-perunavuoka



Pihvit

3-4 vaaleaa leipäviipaletta kuoret poistettuina
1 dl kermaa
1 dl etikkapunajuurilientä (Herkkumaan)
2 isoa punasipulia silppuna
750 g jauhelihaa (käytin Snellmannin sikanautaa)
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
(timjamia)
300 g punajuuriraastetta (ei mausteliemessä lilluneita vaan "oikeita" punajuuria)
(3 tl kapriksia hienonnettuna)
voita paistamiseen

Murusta leipäviipaleet kulhoon. Lisää kerma ja punajuuriliemi. Anna turvota muutaman minuutin ajan. Lisää silputut sipulit, jauheliha ja munat. Mausta mieleiseksesi. Sekoita joukkoon raastetut punajuuret. Tee tasainen massa. Muotoile pieniä pihvejä ja paista kuumassa pannussa molemmin puolin kypsäksi.


Haudutettu sipuli

1 rkl voita
3 sipulia renkaina
1 tl sokeria
suolaa
1 dl vettä

Kuumenna rasva. Paista sipulirenkaita sokerin kanssa hetken aikaa. Lisää vettä ja hauduta kannen alla muutaman minuutin ajan. Mausta ripauksella suolaa.


Juusto-perunavuoka

1,2 kg kuorittuja ja viipaloituja perunoita
(4 silputtua kevätsipulia)
2,5 dl kolmen sipulin ruokakermaa
3 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2,5 dl cheddaria raasteena
2 rkl ruohosipulia

Keitä perunat melkein kypsiksi. Kaada vesi pois. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele syvä vuoka voilla. Lado perunaviipaleet ja sipuli kerroksittain vuokaan. Sekoita kerma, vesi, liemikuutio ja puolet juustoraasteesta keskenään. Kaada seos perunoiden päälle. Kypsennä uunissa 30-40 minuuttia, kunnes perunat ovat täysin kypsiä. Sirottele päälle ruohosipuli ja loput juustoraasteesta. Pidä uunissa, kunnes juusto on sulanut. Anna vetäytyä jonkun aikaa esim. folion alla.


Kuinkas sitten kävikään

Kaiken kokkauksen jälkeen keittiössä vallitsi vaihteeksi pienoinen kaaos. Punajuuri on mukavaa tavaraa, kun se värjää käytännössä kaiken raastajaa myöten. Pihveistä tuli tosi maukkaita ja mehukkaita, mutta paistaminen oli haasteellista. Ohjeen mukaan pihveistä pitäisi tehdä pieniä, jolloin ne olisivat varmaan helpommin käännettäviä. Omat pihvini olivat tietenkin "vähän" reilumman kokoisia ja meinasivat jokainen hajota palasiin kääntämisvaiheessa. Ehkä  taikinassa olisi voinut olla vähemmän nestettä minun makuuni, kun tykkään kiinteämmistä versioista. Ensi kerralla taitaa riittää punajuuriraaste, munat ja mausteet. Käytin sikanautaa, joka on huomattavasti rasvaisempaa kuin pelkkä naudanjauheliha. Ja punajuuret olivat hirmuisen mehukkaita. Paistaminen ja kauniiden pihvien tekeminen meinasi vähän kiristää kokkaajan hermoja.
Lisäkesipulista tuli tosi kivan makuista. Juuri sopivan makeansuolaista pihvien kaveriksi. Ja homma hoitui nopsasti. Kevätsipuleja ei meidän kaupassa ollut, joten laitoin perunoiden sekaan ruukullisen ruohosipulia niiden sijasta. Cheddariksi valitsin vahvan makuista versiota. Kaiken kokkauksen ja maistelun jälkeen tuli sellainen fiilis, että kerrankin tuli valmistettua "kunnon ruokaa".

Kommentit

  1. Anonyymi19.4.14

    Vielä yksinkertaisemminkin voi pihvit tehdä. Nautasikaa- etikkapunajuurta raastettuna reilusti, suolaa, vähän mustapippuria ja soya-kastiketta mauksi. Yhteen saadaan korppujauhoilla. Taikina saa olla löysähkö. Muotoillaan uuninpellille, uuniin n. 175-200 astetta noin 20 min - ja siinä se. Mehevä makoisa Lindström. Sipulit paistetaan erikseen lisukkeeksi. Ruskea kastike tms ja keitinperunat. Maun mukaan tietty.

    VastaaPoista
  2. Kiitos huomiostasi ja vinkeistäsi Anonyymi. Voin rehellisesti tunnustaa, että yksinkertaisuus ei ole aina valttia keittiössäni, kun haluan haastaa itseni ja haen tietynlaisia makuelämyksiä suuhuni. Halusin ehdottomasti pannunmaun pihveihin, koska niin äitini aina jauhelipihvit paistoi. Voita ja valurautapannu. Nam!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti