Borssikeitto

Borssikeitto mielletään kai kylmän syksyn ja talven lämmikkeeksi. Minun teki mieleni sitä juuri nyt, kun kesä kolkuttelee jo ovelle. Linkkareista jäi ylimääräisiä punajuuria ja tätä keittoa olen pitkään halunnut muutenkin kokeilla. Etsin reseptiä kotihyllyn keittokirjoista ja surffailin netissä. Sopasta on varmaan triljoona muunnosta. Voisi tehdä vain kasvisversion ja lihan suhteenkin käytetään melkein mitä vain. Kasviksetkin vaihtelivat eri resepteissä. Tämä ohje miellytti minua eniten. Löysin sen Maku-saitilta.


Borssikeitto



500 g raakaa punajuurta
2 porkkanaa
250 g valkokaalia
1 punasipuli
2 rkl rypsiöljyä
10 dl lihalientä
1 tl timjamia
½ tl rosmariinia
½ tl mustapippuria
300 g saunapalvikinkkua
1 rkl punaviinietikkaa

1 dl smetanaa (tai turkkilaista jogurttia)


Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali ja sipuli. Kuullota kasvikset öljyssä miedolla lämmöllä padassa tai kattilassa. Lisää liemi, yrtit ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Suikaloi kinkku. Lisää keittoon kinkku ja etikka. Hauduta 5 minuuttia ja tarkista maku. Tarjoa borssikeitto smetanan ja ruisleivän kera. (Turkkilainen jogurtti sopii myös hyvin.)


Kuinkas sitten kävikään

Ei hassummin. Täytyy kyllä myöntää, etten uskonut pääseväni ihan näin maukkaaseen lopputulokseen. Pieni epäilyksen peikko istuskeli olkapäällä ruokaa valmistaessa. Keittiö sai vähän uutta väriä punajuurta raastaessa. Se on meinaan erittäin tehokas värjääjä. Monitoimikone sotkisi varmasti vähemmän. Kun kaiken saa kattilaan, niin loppu sujuukin itsekseen. Näiden ainesten kokoonpano miellytti minun makunystyröitäni paljon. Jopa mies tykkäsi ja varasi heti satsista oman osuutensa töihin evääksi. Koska kauppaan pitää aina unohtaa jotain, niin smetana ei päässyt perille asti. Turkkilaista jogurttia meidän jääkaapissa on melkein aina ja se hoiti hommansa ihan kunnialla.

Kommentit