Omenapiiras

Nyt se on kai jo pakko myöntää. Syksy on saapunut. Pinnistelen aina viimeiseen asti, että saisi viettää edelleen kesää. Pidän visusti kiinni siitä, että kesä-, heinä- ja elokuu ovat KESÄkuukausia, vaikka lämpötilat tai kelit olisivatkin mitä sattuu. Sukkia alan käyttää vasta, kun on ihan pakko. Syyskuussa se pakko tulee viimeistään vastaan. Ja kyllä minä syksystäkin tykkään. Vuodenaikojen vaihtelu on ihan huippujuttu. Fillaroin eilen metsän läpi ja mikä ihana tuoksu sieltä tulvikaan nenääni.

Syksyyn kuuluvat myös ompot ja sienet. Olen surkea sienestäjä eikä minulla ole suhteita omppotarhoille. Onneksi molempia saa kaupasta tai toreilta. Ja joskus tuurilla saattaa joku ystäväkin yllättää. Tämän piirakan omenat hain lähikaupastamme. Tulin samalla tutustuneeksi hedelmä/vihannestiskin lähellä olleisiin tietokansioihin. Ainahan ne ovat siinä olleet, mutta nyt piti varmistaa, että otan juuri oikeita omenoita piirakkaan (ja possun kaveriksi). Loistava juttu moiset kansiot!

Tämä ohje löytyi aikanaan Kolmen konstin perunajauho-paketin kyljestä. Tein sitä edellisen työpaikkani sadonkorjuu-juhlaan, millä keräsimme rahaa labran yhteiselle kummilapselle. Piirakan pohjasta tulee ihanan pehmoista ja kuohkeaa. Omenat maistuvat raikkailta. Hyvää syksyä itse kullekin!



Kolmen konstin omenapiirakka



4-5 isoa omenaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 rkl perunajauhoa
2 rkl vettä

200 g margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenakuutiot kattilaan. Lisää sokeri ja vesi. Kiehauta. Suurusta perunajauho veteen ja lisää seos omenoiden sekaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Vatkaa margariini ja sokeria vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi seokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.

Taputtele 2/3 taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada omenaseos taikinan päälle ja levitä tasaiseksi. Pursota lopputaikinasta ristikko tai muuta mukavaa omenoiden päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa hieman jäähtyneenä vaikka jäden kanssa.

Kommentit