Maksalaatikko

Maksalaatikko ei kuulu omiin suosikkeihini, mutta jostain syystä miehen pitää saada sitä jouluisin. Olen opetellut tekemään kyseistä lootaa ja uhraudun kerran vuodessa hyvän tarkoituksen vuoksi. Eihän kokkaamisesta vaivaa ole, mutta se lämpimän maksan tuoksu ei vaan houkuttele. Yyh! Hovimaistajani hoitaa onneksi maut kohilleen. Otin tämän reseptin aikanaan talteen Pirkka-lehdestä ja näemmä se löytyy nykyään K-Ruoka-sivustolta. Olen muokannut joitain ainemääriä mieheni makuun sopiviksi.


Maksalaatikko



2 dl puuroriisiä
7½ dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl voita
1 sipuli
5 dl (täys)maitoa
1 kananmuna
melkein 1 dl tummaa siirappia
300 g jauhettua naudanmaksaa
1 tl meiramia
1/4 tl valkopippuria
1½ dl rusinoita
voinokareita pinnalle


Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia. Sekoita alussa, ettei riisi jämähdä kattilan pohjaan. Hienonna sipuli ja kuullota silppu voissa. Ota kattila pois levyltä. Lisää kylmä maito, sipuli, maksa, muna, rusinat ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai jaa seos viiteen 0,5 l foliovuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle. Paista 175 asteisessa uunissa (kiertoilmalla 150 astetta) 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes pinta on sopivan ruskea.

p.s. Muista varmistaa kauppiaaltasi, voiko maksan pakastaa. Meidän kauppaan maksa oli tullut pakasteena, joten sitä ei saanut pakastaa uudelleen. Tämän vuoksi tein laatikot vähän aiemmin valmiiksi ja pakastan sitten ne.

Kommentit