Sain pari viikkoa sitten käsiini Gordon Ramsayn Kokkauksen taito-kirjan. Olen himoinnut sitä jo jonkin aikaa, mutta nyt sain sen sopuhintaan alesta. Kirjan ideana on saada ihmiset kokkaamaan ilman suurempaa stressiä ja turhia kikkailuja, ruoan laadusta ja mausta tinkimättä. Täytyy todeta, että siinä on onnistuttu hyvin. Ohjeet ovat selkeitä ja yksinkertaisia. Vaikka en itse voi syödä kalaa tai äyriäisiä, niin saattaisin onnistua niidenkin reseptien kanssa tämän opuksen avulla. Jälleen loistohankinta rakkaaseen keittokirjahyllyyni. Mieleni tekisi kokeilla heti jokaista reseptiä, mutta aloitin hemmottelemalla itseäni.
Makaroni-kukkakaalipaistos kolmella juustolla
300 g kukkakaalin kukintoja
300 g kuivattua makaronia (Torino täysjyvä)
60 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 tl englantilaista sinappijauhetta (Colman's)
6 dl täysmaitoa (4 dl rasvatonta maitoa + 2 dl ruokakermaa 15%)
hyppysellinen cayennepippuria
merisuolaa maun mukaan
(muskottia)
100 g kypsää cheddarjuustoa raastettuna
100 g lancashirejuustoa murennettuna (Turunmaa 15% raastettuna)
100 g cheshirejuustoa murennettuna (Ritari raastettuna)
3 rkl tuoreita vaaleita leivänmuruja (2 rkl ruiskorppujauhoja)
1 rkl timjaminlehtiä (ei ollut käytettävissä)
Keitä kukkakaaleja reilusti suolatussa vedessä 4-5 minuuttia. Siirrä kukkakaalit reikäkauhalla kylmään veteen hetkeksi. Valuta hyvin. Keitä makaronit suolatussa vedessä ohjeen mukaan al denteksi. Huuhtele kylmällä juoksevalla vedellä. Valuta hyvin. Sekoita kukkakaali ja makaroni keskenään ja kaada laakeaan voideltuun vuokaan. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Tee valkokastike. Kuumenna voi pannulla. Lisää vehnäjauho ja sinappijauhe. Sekoita tasaiseksi. Älä ruskista. Lisää maito vähitellen vatkaten samalla koko ajan vispilällä, kunnes seos on tasaista. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. Mausta. Lisää juustot. Sekoita, kunnes kaikki juusto on sulanut. Kaada kastike kukkakaali-makaroniseoksen päälle. Ripottele ruiskorppujauhot juustokastikkeen päälle. Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea. Tarjoa heti!
p.s. Tämä on oma sovellukseni kaapissa olevilla aineilla (sulkeissa) toteutettuna. Alkuperäisessä ohjeessa juustokastikkeeseen laitetaan ensin puolet juustoista, kukkakaali-makaroniseos (joukossa muutama voinokare) kaadetaan kastikkeeseen ja seos levitetään vuokaan. Jäljellä oleva juusto, leivänmurut ja timjami sekoitetaan keskenään ja ripotellaan seoksen päälle. Ohje on kirjan mukaan neljälle, mutta nykyisten ruokailutottumusteni mukaan pikemminkin kuudelle.
Kommentit
Lähetä kommentti