Mustikkajäätelö ja marengit

Rakastan jäätelöä. Vuosi sitten olin pitkään kotona leikkauksesta toipuvan lapseni kanssa. Kesä oli pitkä ja ihanan lämmin. Halusin opetella kokkaamaan jotakin uutta, joten jäätelö oli oikein hyvä valinta. Rakastan erilaisia keittiövempeleitä ja ennen kuin huomasinkaan googlettelin jäätelökoneita ja niiden ominaisuuksia. Meillä keittiökapistukset eivät unohdu kaappiin. Dansukkerin sivuilla oli hyvä perusjäätelön ohje, jossa oli erilaisia maustamisvinkkejä. Käytin pakastimessa olevia mustikoita. Reseptissä käytettiin vain keltuaisia, joten ajattelin, että marengit sopisivat hyvin jäätelön kaveriksi. Mies bongasi minulle niiden reseptin netistä samalla kun valmistin jäätelömassaa.


Mustikkajäätelö ja marengit


Jäätelö:
4 kananmunankeltuaista
1 dl Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 dl täysmaitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
150 g mustikoita
1 tl vaniljasokeria

Marengit:
4 kananmunanvalkuaista
2 dl Siro erikoishienoa sokeria
1 tl sitruunamehua


Valmista ensin jäätelö. Erottele keltuaiset tarkasti valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi. Vatkaa keltuais-sokerivaahto maito-kermaseokseen. Siivilöi seos ja lisää kohmeiset marjat. Itse murskasin mustikoita hieman, jolloin seokseen tuli kaunis, lila väri. Anna jäähtyä. Laita seos jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään 5 tuntia.

Valmista marengit. Lämmitä uuni 125 asteeseen. Massa ei kestä seisotusta. Huolehdi, että vatkausastia ja vispilä(t) ovat puhtaita. Niissä ei saa olla yhtään vettä. Valitse mieluiten metalli- tai lasiastia. Muoviastian pinnalle saattaa jäädä rasvaa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vähitellen vaahtoon samalla vatkaten. Näin sokeri sulaa vaahtoon ja siitä tulee kauniin kiiltävää. Lisää sitten sitruunamehu. Hapon ansiosta marengeissa on parempi sitko. Pursota vaahto leivinpaperille pieniksi sykeröiksi. Paista uunin keskitasolla 35 minuuttia. Sammuta uunin lämpö, avaa uunin luukku raolleen ja anna niiden olla uunissa vielä 20 minuuttia, jolloin ne kuivuvat myös sisältä. Laita jäähtyneet marengit ilmatiiviseen rasiaan, jolloin kosteus ei pehmennä niitä.

Kommentit